Instragram LinkedIn

Universitetsbiblioteket i Fiolstræde, Københavns Universitet

Bygherre:
Beliggenhed:
BYGST / KU
Fiolstræde, København K

Bygherre:
BYGST / KU

Beliggenhed:
Fiolstræde, København K

Share on LinkedIn

Det fredede universitetsbibliotek i Fiolstræde, oprindeligt tegnet af Johan D. Herholdt i 1861, er en smuk bygning i røde tegl med store karakteristiske støbejernsvinduer. Særligt imponerende er bogsalen, hvor hvert vindue ned gennem salen giver lys til reolnicher, som danner individuelle læserum.

Som et led i bibliotekets transformation til studiepladser og kontorer har Rørbæk og Møller Arkitekter stået for en omfattende etablering af forsatsvinduer, akustikregulering samt opsætning af glasvægge.

Bibliotekets nye funktion med læsepladser og kontorer blev en udfordring i forhold til arbejdsmiljøet, idet jernvinduernes højde på op til 3,6m resulterede i kraftigt kuldenedfald, og de studerende havde svært ved at holde varmen om vinteren. For at skabe en tidssvarende arbejdsplads for de studerende er, i tæt samarbejde med Kulturstyrelsen og Alu Design A/S, udviklet et nyt forsatsvindue, der med et diskret udtryk undgår at skæmme de eksisterende smedejernsprofiler.

At etablere forsatsvinduer i en fredet bygning er et delikat arbejde, og der blev undervejs opsat prøvevinduer for at teste det æstetiske udtryk. Resultatet er blevet ruder i spinkle aluminiumsrammer, der åbner indadtil, og som i lukket tilstand lader det oprindelige udtryk med jernrammen træde frem.

I forbindelse med opgaven har der været fokus på yderligere at forbedre tilgængeligheden.

Rørbæk og Møller Arkitekter har leveret alle arkitektydelser inklusive projekteringsledelse og byggeledelsen.

Foto: Stuart McIntyre

Privatlivspolitik