Instragram LinkedIn

SKOVSTJERNEN – NYT NORSK SKOVFINSK MUSEUM

Bygherre:
Beliggenhed:
Omfang:
Anlægssum:
Norsk Skogfinsk Museum
Hedmark Fylke, Norge
2200 m2
75 mio. kr.

Bygherre:
Norsk Skogfinsk Museum

Beliggenhed:
Hedmark Fylke, Norge

Omfang:
2200 m2

Anlægssum:
75 mio. kr.

Share on LinkedIn

3. præmie blandt 203 deltagere fra hele verden i én af Norges største åbne internationale arkitektkonkurrence til dato.

Med sin smukke stjernelignende form bliver det nye museum et elegant vartegn for den skovfinske kultur og historie. Museets opbygning er stærkt inspireret af klassisk skovfinsk byggeskik, som museet skal formidle viden om, og består af fritstående træbygninger på en samlet stensokkel placeret rundt om et fælles hjerterum.

Facaderne beklædes med brændt træ som skaber en smuk mørk og changerende overflade med tydelige referencer til skovfinsk tradition for afbrænding af skov i landbrugsdriften. Indvendigt tegner varme trækonstruktioner sig tydeligt på vægge og lofter, og skaber et smukt geometrisk mønster der giver associationer til skovfinnernes flet af birkebark.

Skovstjernens indre rummer optimale faciliteter til udstilling, formidling og bevaring af den skovfinske historie og kultur. Bygningens form giver samtidig maksimal fleksibilitet, når brugen af museet ændrer sig over tid.

Museet er udformet med stor fokus på social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, hvor blandt andet følgende passive og aktive tiltag er indarbejdet i projektet: kompakt bygningsvolumen med minimalt varmetab, jordvarme til opvarmning, naturlig ventilation med undtagelse i klimastyrede magasiner, lavtryksmekanisk ventilation med diffus loftsudblæsning til klimastyrede magasiner, natkøling med naturlig ventilation, køling af magasiner med vandkøling fra den nærliggende elv, høj dagslysanatomi, solceller, regnvandsopsamling, tæt og godt isoleret klimaskærm, intelligent lysstyring og brug af LED-belysning, driftsvenlig bygning, byggematerialer er fremstillet med et begrænset ressourceforbrug og kan genbruges, kun anvendelse af FSC-certificeret træ.

Samlet set danner Skovstjernen et smukt og særegent vartegn for skovfinsk kultur og historie.

Privatlivspolitik