Instragram LinkedIn

Maritimt Museum, Norge

Bygherre:
Beliggenhed:
Omfang:
Anlægssum:
Randaberg Kommune
Randaberg, Norge
2.500 m2
150 mio. NOK

Bygherre:
Randaberg Kommune

Beliggenhed:
Randaberg, Norge

Omfang:
2.500 m2

Anlægssum:
150 mio. NOK

Share on LinkedIn

1. præmie i åben international arkitektkonkurrence blandt 137 forslag.

Maritimt Museum i Randaberg, Norge, skal formidle viden om natur, miljø og teknologi og skildre, hvordan den maritime industri har skabt det moderne Norge.
Museet er som et stiliseret landskab af skrånende flader, der nænsomt er indpasset i den smukke kyststrækning på Tungevågen i Randaberg. Fra vandet tegner bygningen sig som et elegant glasskår i terrænet, der efter mørkets frembrud vil gløde svagt som et diskret vartegn i det unikke landskab.

Bygningen er inspireret af landskabets smukt slyngede stiforløb og integrerer de eksisterende stier i bygningen. Området er et yndet udflugtsmål, og som besøgende kan man som en del af stiforløbet gå op over museets tag, der er designet som en spektakulær udsigtsplatform indrettet med gode sidde- og opholdsmuligheder og en 360 graders udsigt over landskabet, havnen og havet. Fra hovedindgangen kommer man direkte ind i det spektakulære udstillingsrum, hvor man er i tæt kontakt med havet og kan opleve udstillingen i det smukke dagslys, der kendetegner området. Om sommeren kan man fra caféen åbne op til terrassen, så museet fungerer som mødested og naturligt samlingspunkt.

Bygningen er klart eksempel på bæredygtigt byggeri med et minimalt energiforbrug samt minimalt vedligehold. Bygningsvoluminet er kompakt, hvilket reducerer bygningens varmetab. Fra det underliggende fjeld bliver jordvarmen udnyttet til at opvarme bygningen, og der anvendes naturlig ventilation. Enkle rum benytter havvand til nedkøling. På bygningens tagflader gror mos og græs, og i den udvendige solafskærmning er integreret solceller. Al belysning er LED-belysning, og alle materialer kan som udgangspunkt skilles ad og genanvendes.

Se filmen på følgende link:

https://www.youtube.com/watch?v=m27KqPxbuUw